sobota 28. dubna 2012

uz 5 dni v Thajsku ... aneb co bylo predtim

Tak tento prispevek jiz piseme podruhe, na ostrove PhiPhi jsme ho psali poprve v telefonu pres wifi, ale nejak to cele spadlo.

Jsme jiz tedy pet dni v Thajsku .... Pred prechodem hranic nasledovala cesta po Malajsii, po zemi kde je levnejsi benzin nez voda (natural95 1 litr = 11,40 Kc versus balena voda 0.5l = 6 kc)
Tady jsme stravili nakonec 10 dni vic nez jsme si puvodne planovali. Ze Singapuru jsme smerovali k prvnimu skutecnemu mori na ostrov Tioman, ktery je jen par hodin od singapurske hranice. Prechodem hranic jsme se dostali do trochu jineho a sveta, takoveho prirozenejsiho i kdyz Malajsie je take celkem vyspely stat.

Ostrov Tioman patri k nejlepsim lokalitam na potapeni a snorchlovani. Velmi prijemne misto a ostruvek, skoda ze jsme tam byli jen 2 a pul dne. Protoze nic hezciho jsme zatim nevideli. Krasna azurova voda, snorchlovat se dalo i u plaze a spousty krasnych ryb a koralu. Byli jsme i na vyletech za snorchlovanim a podmorsky svet byl neco neuveritelneho.



Z Tiomanu jsme jeli vecernim az nocnim prejezdem do Kuala Lumpur neboli Kej El. Ridic autobusu byl sebevrah a tak cesta 6 hodin byla stresujici :-)) Ve dve v noci jsme se ubytovali na zive ulici v Chinetown. KL - centrum je celkem male, takze nam stacil jeden den a dve noci. Samozrejme jsme nevynechali navstevu Petronas Tower (v soucasne dobe 5. nejvyssi budova sveta), kde jsme se vyvezli vytahem do 86.patra - 370 metru. KL je velmi moderni a pekne mesto, prirozenejsi nez singapur. Je to nejzelenejsi mesto na svete a z vrchu to opravdu bylo videt. Visuta jednokolejka dava punc mesta budoucnosti, tak jak si ho pamatuji z detstvi z knizek Proc a jak a Uz vim proc .....



Po KL nasledoval presun autobusem do stredozemi do Cameronske vysociny, kde to zije cajem a jahodami. Bylo to takove ochlazeni, jelikoz tu bylo pouhych 22 stupnu. Takze prijemne. Cajovnikove plantaze jsou nadherne, tam jsme se i dostali do vysky nad 2000 m.n.m, ale tentokrat nas tam dovezli jeepem. Malajci zijou jahodami, ty tu maji sezonu po cely rok. Treba i fanta a mirinda je v malajsii jen jahodova.

 Odtud uz jsme smerovali na sever a jeli do Georgetownu, tam jsme v podstate jen prenocovali a toto mesto se nam moc nelibilo a nepochopili jsme proc je na seznamu Unesco ..... mozna jsme nevideli to spravne. Odtud zase autobusy a trajekty na ostrov Langkawi, coz nam bylo doporucovano jednim malajcem na Tiomane. Je to nejoblibenejsi misto pro Malajce a udajne i nejhezci plaz. Meli jsme velke oci, plaz byla velka, avsak voda spinava. Pozitivum tu bylo levne pivo, jelikoz Langkawi je duty free zona. Takze pro nas jiz bylo konecne prijatelne. V malajsii je totiz velmi citit ze jsou muslimove a takze alkohol se tu moc nepije .... Celkove ta kultura je odlisna.
Ale pujcili jsme si skutra na cely den a projeli temer vsechny plaze na ostrove, vcetne tech privatnich. Nejlepsi voda byla na jednom velkem vodopade, ktery jsme objevili cestou. Koupani velmi osvezujici. Takze Langkawi jsme si nakonec velmi uzili. Vlastne i celou Malajsii. Bylo tu super.

Odtud se totiz nase vyprava presunula do Thajska a 23.4. jsme prekrocili hranice.




2 komentáře:

  1. Tak jsme si precetli vas prispevek, musite mit moc zazitku! Cajove plantaze jsou krasne.Hance jsem pozdrav vyridila,ostatnim zatim ne. Jsem rada, ze jsme byli prave doma, kdyz jste volali na Skypu.Tak pokracujte dale ve zdravi.Ahoj m+t

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Pavle a Ivanko, tak jsem s Vámi procestovala další kus světa.Zážitků budete mít na celý život, ale už budu ráda až Vás zase uvidím doma.Přeji Vám šťastné dokončení putování a zdravím AH

    OdpovědětVymazat