středa 18. dubna 2012

Z budoucnosti do budoucnosti

Tak jsme odleteli z Kathmandu, z nasi navstevy v budoucnosti. V Nepalu je totiz nyni rok 2068. Pouzivaji tam totiz jiny kalendar, co bylo pocatkem nam vsak nikdo nedokazal vysvetlit. Zahajili jsme tak presun pres Dili do Singapuru. Z maleho a pustoprazdneho letiste v Kathmandu Tribuvan (pojmenovane tez po panovnikovi :-) ) jsme se dostali na velke letiste v Dili. Meli jsme zhruba 6 hodin na dalsi let a tak jsme se vydali na chvilinku do mesta, no kdy se zase podivame do Dili.

Dili - Na centralni vlakove nadrazi jsme dorazili kdyz uz byla tma. Nemeli jsme moc casu a jen cca hodinku jsme se prosli po okoli, to bohate stacilo. Asi uz nas to nelaka se tam vydat na dele. Byl tam hukot, spousty lidi, strasne to tam smrdelo .... vsichni mocili na ulici kde se jim zlibilo .... spina. Sice oproti Nepalu maji chodniky, silnice, nejak fungujici dopravu ..... ale tim mene si toho asi vazi. Nevim. Nepal byl v tomto skvely, sice nemaji silnice a chodniky (obcas teda ano), je tam prasno, elektrika dost casto vypadava, ale lidi jsou tam proste jini. Ale jak jiz jsme psali tak to je na samostatny post o Nepalu - systemu dopravy, atd.

Singapur - rano jsme pristali na letisti Changi. Prileteli jsme do "mesta budoucnosti". Byl to trochu kulturni sok po navsteve jak Kathmandu tak pak i Dili. Vsechno vypadalo naprosto dokonale, nikde zadna chyba. Az pak po case, kdyz jsme se trochu rozkoukali, tak nam to prislo trochu normalnejsi. Hlavne jsme bydleli v casti Little India, kde tolik poradku nebylo i kdyz na realnou Indii tam bylo az sterilne.
Nicmene Singapur je takovy trochu strojeny a neosobni, ale Singapurcanum to evidentne nevadi. Maji celkem dobrou sit verejne dopravy, ve ktere se vyborne orientuje. Vyuzivaji ji spousty obyvatel, bez ohledu jestli je to bohatsi nebo chudsi vrstva. Jezdi vsichni. Strasne radi se dotykaji svych dotykovych zarizeni. V metru snad kazdy vytahne svuj smartphone, tablet a neco na nem delaji ...... Podle naseho nazoru Apple polovinu sve produkce proda prave v Singapuru.

Singapurcani maji dve zaliby a to je nakupovani a jidlo. Nakupnich center je tam opravdu neskutecne mnoho a jeste jak jsou obrovske. V podstate z jednoho volne projdete do druheho ani nevite jak. Zadne v Praze se nevyrovna zadnemu ..... Jsou tam i luxusni obchody a na Orchard Road najdete i treba 3 obchody Luis Vuiton skoro vedle sebe .... Guci, Prada atd. A nejsou prazdne. Nakupni centra se zaviraji v 10 hodin vecer, do te doby jsou naprosto k prasknuti. Pak jde cele mesto spat a nocni zivot tu moc nefrci.
Jidlo - az neuveritelne, podle nas tam nikdo doma nevari a vsichni se stravuji nekde venku. Podle pruvodce je tam 6500 restauraci a 12000 stanku s jidlem. Stravuji se v tzv. hawker centrech, kde jsme se stravovali i my. Je to takova trznice, kde je mraky stanku s jidlem a kazdy pripravuje nejakou jinou kuchyni. Ja jsem to nevykryl a muzu rict, ze priznivec singapurske kuchyne se rozhodne nestanu. Experimentoval jsem a vzdy jsem se spalil - nedalo se to jist a ani citit .... Ivanka sla na jistotu a uzila si to, jejich krechke kure s ryzi.


Prislo nam to tam cele krecovite a trochu umele .... Singapur je totiz mesto pokut - za koureni, za zvykani, za vyhazovani odpadku, za jedeni a piti v nevyhrazenych mistech. Pokuty nejsou male cca od 3000 - 15000 Kc. A meli jsme pocit, ze vsude nas sleduji kamery. :-)
Singapurcani jako lidi jsou taky trochu zvlastni - vypadaji chytre, poslusne, trochu chladne a je videt jak se maji dobre. Singapurska mladez vypada strasne detsky ..... no ale prumerny vek je tak 80 let. Takze zakazy jim asi vyhovuji. Ja osobne bych je prirovnal preciznosti k nemcum s americkou kycovitosti ....

Jinak mesto je to ale nadherne, ciste, uhledne, stale se tam stavi .....  velmi ruznorode CBC, Chinatown, Little India, Orchard road. Stavby a architektura jsou super.
Pocasi je tam velmi teple a maji zde velkou vlhkost, takze jsme byli radi za tu hustou sit metra a obchodnich center, ktere byli velmi dobre klimatizovane.

V Singapuru jsme stravili o jednu noc vice nez jsme planovali a pak se vydali na cestu do Malajsie na skutecne more na ostrov Tioman....

Zde na tomto odkazu  zase najdete  par vybranych fotek
https://picasaweb.google.com/111578144864141539875/Singapur2012?authuser=0&feat=directlink





5 komentářů:

  1. Opravdu nadherne fotky! K tomu jeste hovor na skype, co si jeste muzeme prat! Hlavne aby jste ve zdravi a bez vetsich problemu pokracovali na dalsi ceste. Zdravime m+t+L

    OdpovědětVymazat
  2. Teď jsem si prohlédla další úlovky z Vašeho poznávání pro nás vzdáleného světa a budu se těšit na nové zprávy a fotky. Poznávejte" dál" a buďte hlavně v pohodě. Vzpomínám a zdravím AH

    OdpovědětVymazat
  3. Je to neskutečné, teším se s Vámi..je opravdu co číst, no bála bych se tam taky jíst a pít..
    Pozdravujeme Vás D a H.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj výletníci!!!
    konečně se mi podařilo udělat chvíli času a podívat se na vaše zpravodajství :) Vypadá to, že si to úžasně užíváte! Často na vás myslím, kde asi jste a co děláte....to vyprávění a fotky jsou dost inspirativní :) Do Prahy dorazilo jaro, je to všechno takové mnohem veselejší. My jsme na zahrádce zaseli trávu a zdá se, že se z té naší hnědé plochy kolem domečku začíná klubat zelené strniště! Jinak jsme se v posledních týdnech moc nenudili, Andrejka prošla mononukleosou a ja mám teď zánět průdušek a beru antibiotika...naštěstí se z toho už pomalu dostáváme, takže začínám mít víc času na školu...musím dělat hromadu věcí na zápočty a začátkem května mám už nějaké termíny na zkoušky :)
    Mějte se zatím úžasně a užívejte si to plnými doušky!
    B.

    OdpovědětVymazat
  5. Cau dovolenkari, tak kde uz jste? Nepotkali jste nejake malajske tygry? A Sandokana s Marianou? My meli dnes vecer letet do Ciny, ale predevcirem jsem ulehnul s chripajznou, tak ty letenky propadnou :( Prave jsem koupil nove na pristi tyden, jestli se nestihnu vylecit, tak uz to bude hooodne draha legrace :) Tak hlavne at se vam tam dari a hezky si to uzivejte, pa, Hnojnas

    OdpovědětVymazat